Sfaturi pentru bobocii de la drept

Noul an academic se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că proaspeții studenți admiși sunt pe cale să înceapă o nouă etapă din viața lor. Dacă ești în anul I la Faculatea de Drept , acest articol ți se adresează în totalitate. Vei afla cum să eviți cele mai frecvente greșeli pe care studenții sunt tentați să le facă în perioada de acomodare cu tot ceea ce înseamnă studenție.

Majoritatea situațiilor în care poți întâlni obstacole sunt legate de modul în care îți gestionezi procesul de învățare. Este binecunoscut faptul că de cele mai multe ori, starea de demotivare este cea care ne împiedică să ne ducem obiectivele până la capăt. De asemenea, modul în care îți monitorizezi propriul progres te ajută să îți îmbunătățești tacticile de învățare. Toate acestea vor fi elaborate în rândurile de mai jos.

1. Atitudinea contează!

Perspectiva prin care privești lucrurile este foarte importantă atunci când te apuci de învățat. O atitudine pozitivă întotdeauna te va ajuta să conștientizezi beneficiile și utilitatea celor parcurse, modul în care pot fi puse în practică și înrădăcinarea dorinței de cunoaștere. Nu uita că tu ți-ai ales acest drum și pentru a ajunge la cariera juridică visată trebuie să faci tot ceea ce îți stă în putință pentru a reuși. Acest lucru implică dedicare totală, începând cu cititul, efectuarea schițelor, utilizarea atât a simțurilor vizuale cât și auditive atunci când este posibil (participarea la cursuri, spre exemplu).

2. Cere ajutorul atunci când te afli în impas!

În cazul în care este vorba despre un subiect care nu te încântă foarte mult și care îți creează probleme, poți încerca angajarea în discuții cu persoane care îndrăgesc acel subiect problematic pentru tine. De exemplu, poți apela la colegii din anii mai mari care cu siguranță au trecut prin aceeași situație. Totul constă în dorința de a depăși situația neplăcută în care te afli!

3. Concentrează-te pe ceea ce faci în acel moment!

Atunci când începi să înveți, încearcă să îți îndrepți toată atenția către procesul de învățare. Una din greșelile majore este reprezentată de atenția scăzută și permiterea unor stimuli externi să se aștearnă în gânduri. Acest lucru se poate evita și prin mediul ales pentru învățare – renunță la orice factor care te-ar putea distrage de la ceea ce faci (calculator, laptop, telefon). Odată ce conștientizezi respectivele interferențe și îți impui un control, rezultatele nu vor înceta să apară.

4. Nu te lăsa definit de eșecuri!

De asemenea, o altă greșeală des întâlnită este reprezentată de faptul că unele persoane se definesc prin eșecurile avute. Aceasta se poate corecta intern, de regulă printr-o gândire pozitivă. În loc să te lași pradă emoțiilor, să te lași copleșit de eșecuri, le poți privi în schimb ca pe niște încercări și întreabă-te: “Ce aș putea să fac pentru a-mi îmbunătăți modul de pregătire?”, “Cum aș putea evita o situație similară?” Mai mult, nu uita să îți creezi un stil propriu de învățare. Nu adopta stilul altora pentru că s-ar putea să nu fie potrivit modului în care tu asimilezi informația. Încearcă să te analizezi și să descoperi tehnicile care te avantajează pe tine să fii productiv.

Așadar, deși pare greu să ții pasul cu toate schimbările și situațiile care apar în această perioadă, nu uita că există modalități prin care să îți ușurezi munca. Nu este ușor însă nimic nu se compară cu această perioadă. Trebuie să te bucuri cât mai mult de tot ceea ce înseamnă studenție pentru că în acest stadiu al vieții tale te formezi ca om și evoluezi atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Leave a Comment: