Felicitări! Te-ai înscris la olimpiada de la …INM/Barou

Examenele de admitere la INM, Magistratură, Barou sau Notariat, unele dintre cele mai dificile examene din România, se apropie de nivelul unei olimpiade. Acest lucru nu mai este o surpriză pentru nimeni. Sau …? Conștientizarea gradului de seriozitate a ”jocului în care ai intrat” este un element foarte important pentru a reuși. O propunere pentru a deveni mai conștient vine printr-o comparație: Câți dintre cei care au trecut de pasul 4 au încercat să înțeleagă decizia pe care au luat-o, ca pe o înscriere la olimpiadă?

Scenariul general este unul simplu:

Pasul 1. Ești pe final de liceu și trebuie să alegi facultatea pe care o vei urma

*Să presupunem că alegi facultatea de drept*

Pasul 2. Te pregătești să dai la facultatea de drept

Pasul 3. Intri la facultatea de drept și parcurgi 4 ani de studiu intens

Pasul 4. Vine momentul să îți alegi domeniul juridic în care îți dorești să profesezi

Pasul 5. Te pregătești pentru admitere. Dai examenul. Intri în corpul Juridic ales

Pasul 6. Ai o carieră de success și ești un om împlinit

Dacă trecerea de la pașii 1 până la 4 este destul de lină, pașii 4 și 5 sunt unii de răscruce. Din mărturiile celor care au parcurs acest traseu, reiese că vârful icebearg-ului descris la punctul 6 e irealizabil fără o pregătire temeinică și constantă. Problema vine, însă, de cele mai multe ori, din faptul că cei care decis să urmeze o carieră juridică, fie nu știu că trebuie să facă această pregătire, fie nu știu cum să facă această pregătire pentru ca rezultatul, succesul, să fie incontestabil.

Ce structură de învățare este mai eficientă?

Cum trebuie abordate subiectele de admitere?

Ce să fac cu informațiile pe care le acumulez?

Cum să îmi organizez mai bine timpul?

Cum să îmi asigur punctaje mari la probele de admitere?

Cum știu că rezolv bine modelele de probleme?

Dacă am terminat de mult facultatea, cum să ”reînvăț să învăț”?

     Aceste întrebări nu au un răspuns clar, pentru unii. Pentru alții, nu au un răspuns, iar pentru restul, nu sunt nici măcar adresate. Primul pas pentru a soluționa această problemă este conștientizarea. Mulți preferă să se lase duși de val, să facă lucruri din inerție. Însă conștientizarea gradului de seriozitate a parcursului pe care l-au început, este vital. Exercițiul pe care îl propunem în acest sens e, așadar, să gândești ca un sportiv de performanță care se pregătește de olimpiadă.

Pentru sportivii de performanță, a te înscrie la olimpiadă presupune clarificarea unui set de factori:

  • Că au ales sportul față de care își asumă să se dedice
  • Că sunt deciși să fie cei mai buni în acel sport
  • Că știu ce presupune pregătirea pentru o asemenea competiție
  • Că își asumă să urmeze un program de pregătire riguros, sub îndrumarea unor profesioniști
  • Că sunt de acord să sacrifice aspecte din viața personală sau preferințe proprii pentru scopul mai mare pe care și l-au propus

Dacă trecem acest angajament prin filtrul contextului de admitere la INM, Magistratură, Barou sau Notariat, am putea presupune că cei care iau această decizie, își asumă:

  • Că au decis dintre domeniile juridice, pe cel care li se potrivește cel mai bine și față de care își asumă să se dedice
  • Că sunt deciși să fie cei mai buni în acel domeniu
  • Că știu ce presupune pregătirea pentru admitere
  • Că își asumă să urmeze un program de pregătire riguros, sub îndrumarea unor profesioniști
  • Că sunt de acord să sacrifice aspecte din viața personală sau preferințe proprii pentru scopul mai mare pe care și l-au propus

Pașii tăi spre o carieră juridică de success în care ești un om împlinit sunt foarte similari cu cei ai unui sportiv de performanță. Înțelege procesul de pregătire ca pe pregătirea pentru olimpiadă, vezi dacă ți-ai asumat, într-adevăr, aceste aspecte și observă dacă pe tine te ajută să devii…CONȘTIENT.

Acum îți propunem un exercițiu: rupe-ți o oră din zi și urmărește acest video. Lasă-ne, apoi, un comentariu în care să ne spui dacă această comparație te ajută să vezi mai clar parcursul tău spre o cariera juridică.

 

 

Leave a Comment: